Обзор на благотворителния базар за Петровден

В деня на светите първовърховни апостоли Петър и Павел се проведе поредният благотворителен базар, посветен на каузата да обединим усилията си за социална подкрепа. Радост и надежда донесе активното участие както на мнозина енориаши на катедралния ни храм в София, така и на наши братя и сестри от енории в страната.

Както във всеки базар досега, така и в този, освен традиционните участници, се включиха и нови доброволци, които приготвиха домашни вкусотии и плодови напитки. Така гостите ни успяха не само да подкрепят силите си, но и да си купят ръчно изработени сувенири, иконки, броеници и други изделия. Сестрите от Княжевския манастир „Покров на Пресвета Богородица“ редовно подкрепят каузата с изработени от тях предмети и зимнина. Този път бяха подготвили ръчно извезани разделители за книги, които предизвикаха голям интерес.

През последните месеци с Божията помощ и с набраните от всички нас средства закупихме хранителни продукти и лекарства за нуждаещи се братя и сестри, подпомогнахме финансово две хирургически операции; закупихме ковид тестове за нуждите на храма, осигурихме транспорт и съдействие на възрастни и трудноподвижни хора да получат лекарска помощ и да стигнат до храма, за да вземат участие в богослуженията.

Въпреки работния летен ден се събраха около 1100 лв. Благодарим на всички за отзивчивостта и щедростта! В забързаното ни ежедневие, независимо от събраните средства, понякога се оказва трудно да се намерят доброволци както за изпълняването на конкретни социални задачи, така и за подпомагане на персонала в ежедневните трудоемки грижи за храма, който всички посещаваме. Но в същото време сме благодарни на Бога и на наши братя и сестри, които намираха и намират сили и воля да откраднат от себе си, за да дадат на ближния, и то в момент, когато помощта е нужна. Още веднъж топло благодарим на всички, които въпреки трудностите се отзовават и подават ръка, така че общото ни дело да успява по молитвите на св. преподобномъченица велика княгиня Елисавета за слава на нашия човеколюбив Бог, Който е благословен во веки!

От екипа на доброволците

 

Фотоалбум със снимки от благотворителния базар можете да разгледате тук.

РАЗПИСАНИЕ НА ПРЯКОТО ПРЕДАВАНЕ НА БОГОСЛУЖЕНИЯТА ЗА М. ЮНИ 2023 г.

✟ ПЕТДЕСЕТНИЦА. СВЕТА ТРОИЦА

Мчк Василиск. Възпоменаване на Втория вселенски събор в Константинопол (381 г.). Вмчк Йоан-Владимир, княз Български, чудотворец († 1016)

3 юни (21 май ст. ст.) - Празнично всенощно бдение - 17:00 ч.

4 юни (22 май ст. ст.) - Трети, Шести час, Златоустова св. Литургия, Девети час, Вечерня на Свети Дух - 9:00 ч.

***

✟ СВЕТИ ДУХ

Преп. Михаил изповедник, еп. Синадски. Преп. Евфросиния Полоцка

4 юни (22 май ст. ст.) - Малко повечерие с канон на Св. Дух, Утреня с Велико славословие и Първи час - 17:00 ч.

5 юни (23 май ст. ст.) - Трети, Шести час, Златоустова св. Литургия - 8:00 ч.

***

† Неделя първа след Петдесетница, на всички светии. Мчца Теодосия Тирска. Препмчца Теодосия Цариградска. Възпоменаване на Първия вселенски събор в Никея (325 г.). Икона на Пресвета Богородица „Ходатайка за грешниците“. Икони на Пресвета Богородица „Неразрушима стена“ , „Смекчаване на злите сърца“ и „Неочаквана радост“

10 юни (28 май ст. ст.) - Възкресно-празнично всенощно бдение - 17:00 ч.

11 юни (29 май ст. ст.) - Трети, Шести час, Златоустова св. Литургия - 9:00 ч.

***

† Неделя втора след Петдесетница, на всички български светии и на всички преподобни и богоносни отци от Св. Гора. Свщмчк Доротей, еп. Тирски. Преп. авва Доротей

17 юни (4 юни ст. ст.) - Възкресно-празнично всенощно бдение - 17:00 ч.

18 юни (5 юни ст. ст.) - Трети, Шести час, Златоустова св. Литургия - 9:00 ч.

***

† Неделя трета след Петдесетница. Преп. Онуфрий Велики. Преп. Петър Атонски

24 юни (11 юни ст. ст.) - Възкресно-празнично всенощно бдение - 17:00 ч.

25 юни (12 юни ст. ст.) - Трети, Шести час, Златоустова св. Литургия - 9:00 ч.

***