Съобщаваме, че на 25 октомври 2021 г., след непродължително боледуване, се престави в Господа нашият обичен събрат

четец Кирил – Красимир Радославов Чакъров
Роден на 11 юни 1961 г.

четец Кирил - Красимир Радославов Чакъров 

 

Всички познавахме Краси. Нима е възможно да не познаваш човека, участвал в строителството на почти всички храмове в нашата общност? Първо на Катедралния храм, а после, воден от вътрешна потребност, просто тичаше към всеки новостроящ се храм, за да откликне на призива, звучащ в сърцето. Трудеше се на всички равнища, във всички етапи на строежите – от талантлив строителен инженер до неуморим опитен работник.

Той много дълбоко чувстваше предназначението на храма като място за богослужение и молитвен дом и гореше в желанието да участва в богослужението. Това желание съвсем естествено го доведе до приемането на пострижение за четец. То доведе четец Кирил заедно със семейството му отново в родната му София, тъй като в Катедралния храм е възможно ежедневно да участваш в богослужението. И той му се посвети в пълна мяра. Въпреки тежката работа, с която изработваше необходимото за издръжката на семейството си, той искаше да бъде и беше почти постоянно в храма, извършвайки служението си на четец.

Желанието му за по-пълноценно участие в църковните служби го подбуди да започне внимателно да изучава богослужебния устав. Съвсем естествено след кончината на Мария Рашева четец Кирил прие длъжността на уставчик и изготвяше необходимите богослужебни указания, а също помагаше на клиросните четци и певци при подготовката им за участие в богослужението.

Да. Ние познавахме четец Кирил, но колко добре го познавахме? Човек вижда у своя брат себе си, а това означава, че вижда и своята греховна обремененост. А и неговата вътрешна съсредоточеност и свенливост малко позволяваха да го разкрием. Не защото той поставяше бариери, а защото заразеното от лукавство око трудно може да разпознае доброто. И само понякога, когато той доверчиво, но в същото време стеснително и пестеливо споделяше, неговият скрит човек на сърцето се разкриваше и свидетелстваше, че лукавството трудно ще намери нещо свое у него.

Бог отреди в последните години четец Кирил да се грижи за болната си съпруга и това го отдели от богослужението. Но той с благодарност носеше кръста си. Накрая Господ сне този кръст, за да възложи последния – на тежката болест, която го отведе отвъд.

Надяваме се и вярваме, че спокойно е било отхождането на четец Кирил. Защото с добрия подвиг се подвизаваше, пътя свърши, вярата опази (срв. 2 Тим. 4:7). Господи, зачети трудовете на нашия скъп събрат! Прости волните му и неволни съгрешения и му възложи венеца на правдата… и не само на него, но и на всички, които са възлюбили Твоето явяване (срв. 2 Тим. 4:8)! И научи ни, Господи, как да възлюбим Твоето явяване!

Опелото ще бъде отслужено в понеделник, 1 ноември, от 12:00 ч. в катедралния храм „Успение на Пресвета Богородица“.

Погребението ще се извърши в 14:00 ч., в гробищния парк „Бояна“.

От Църковното настоятелство
на катедралния храм „Успение Богородично“

МОЛЕБЕН ПРИ ПОВСЕМЕСТНО РАЗПРОСТРАНЕНИЕ НА СМЪРТОНОСНА ЗАРАЗА

Скъпи в Господа отци, братя и сестри,

Съобщаваме, че в катедралния храм „Успение Богородично“ Молебен при повсеместно разпространение на смъртоносна зараза ще се отслужва всяка събота след края на сутрешното богослужение.

По-долу можете да намерите файл с молебена в PDF формат, както и файл с молитвата от молебена.

Молебен при повсеместно разпространение на смъртоносна зараза

Молитва из молебен при повсеместно разпространение на смъртоносна зараза

РАЗПИСАНИЕ НА ПРЯКОТО ПРЕДАВАНЕ НА БОГОСЛУЖЕНИЯТА ЗА МЕСЕЦ НОЕМВРИ 2021 г.

*Пренасяне мощите на преп. Йоан Рилски (1195 г.). Ден на народните будители. Св. пророк Иоил. Мчк Уар. Блаж. Клеопатра и синът ѝ Йоан. Св. прав. Йоан Кронщадски, чудотворец

31 октомври (18 октомври ст. ст.) - Празнично всенощно бдение - 16:00 ч.

1 ноември (19 октомври ст. ст.) - Трети, Шести час, Златоустова св. Литургия - 8:00 ч.

***

† Неделя 20. след Петдесетница. † Неделя 5. след Неделя подир Въздвижение. Мчци Маркиан и Мартирий. Св. прав. Тавита

6 ноември (24 октомври ст. ст.) - Възкресно всенощно бдение - 16:00 ч.

7 ноември (25 октомври ст. ст.)- Трети, Шести час, Златоустова св. Литургия - 9:00 ч.

***

*Вмчк Димитрий Солунски (Димитровден). Възпоменаване на голямото и страшно земетресение (740 г.)

7 ноември (25 октомври ст. ст.) - Празнично всенощно бдение - 16:00 ч.

8 ноември (26 октомври ст. ст.) - Трети, Шести час, Златоустова св. Литургия - 8:00 ч.

***

† Неделя 21. след Петдесетница. † Неделя 6. след Неделя подир Въздвижение. Свещеномъченик Борис, митрополит Неврокопски. Свв. безср. и чудотворци. Козма и Дамян Асийски. Препмчци Иаков Костурски и двамата му ученици: йеродякон Иаков и монах Дионисий

13 ноември (31 октомври ст. ст.) - Възкресно-празнично всенощно бдение - 16:00 ч.

14 ноември (1 ноември ст. ст.)- Трети, Шести час, Златоустова св. Литургия - 9:00 ч.

***

† Неделя 22. след Петдесетница. † Неделя 7. след Неделя подир Въздвижение. Събор на св. Архангел Михаил и другите Небесни безплътни Сили (Архангеловден). Мчк Ангел Лерински. Свт. Филарет, митр. Ню-Йоркски и Източно-американски († 1985)

20 ноември (7 ноември ст. ст.) - Възкресно-празнично всенощно бдение - 16:00 ч.

21 ноември (8 ноември ст. ст.)- Трети, Шести час, Златоустова св. Литургия - 9:00 ч.

***

† Неделя 23. след Петдесетница. † Неделя 8. след Неделя подир Въздвижение. Мчци и изповедници Гурий, Самон и Авив. Преп. Паисий Нямецки. Начало на Рождественски пост.

27 ноември (14 ноември ст. ст.) - Възкресно всенощно бдение - 16:00 ч.

28 ноември (15 ноември ст. ст.)- Трети, Шести час, Златоустова св. Литургия - 9:00 ч.

***

*Забележка: Моля, следете публикуваното на сайта седмично разписание на богослуженията, за възможни промени.