Социална дейност при храма

В помощ на нуждаещи се братя и сестриСЪОБЩЕНИЕ

Братя и сестри!

Доброволческата група за социално подпомагане под патронажа на св. преподобномъченица Елисавета (Фьодоровна) при катедралния храм „Успение Богородично“ подготвя поредния благотворителен базар. С Божията помощ той ще се проведе идната неделя, 30 април (н. ст.) 2023 г., след св. литургия. Средствата от предстоящия благотворителен базар ще бъдат употребени за социалните нужди на общността.

Който желае да участва с творческа или друга помощ, може да се обърне към отговорника на групата г-жа Мария Спасова – 0878 380 737.

От Църковното настоятелство

 

ИЗВЕСТИЕ

Скъпи в Господа братя и сестри!

С благословението на Негово Високопреосвещенство Триадицкия митрополит Фотий в неделя след Въздвижение, 2 октомври (н. ст.) 2022 г., при катедралния храм на Българската Православна Старостилна Църква „Успение Богородично“ бе проведен благотворителен базар в подкрепа на пострадалите от наводненията в община Карлово. Дни преди това беше отслужен молебен пред новата икона на св. преподобномъченица велика княгиня Елисавета, специално направена за пострадалите от сестрите на Княжевската обител „Покров Богородичен“, които винаги активно се включват в социалната дейност към храма.

Прочетете още...

ИЗВЕСТИЕ

Скъпи в Господа братя и сестри,

В дни на изпитания, породени от пандемия, война, стопански и политически кризи, противоречия и духовни разломи ние, с Божия помощ, успяхме да обединим усилия и молитви в подкрепа редица социални каузи, за слава на Триединия Бог и полза на нашите ближни.

Войната в Украйна прогони милиони мирни граждани от родината им. Десетки хиляди потърсиха убежище в нашата страна. Съвсем естествено бе тази трагедия да подбуди към съпричастност, да даде тласък за проява на милосърдие, присъщо на всеки християнин. С Божията помощ и с усилия на енориите ни в страната, както и на наши енориаши, живеещи извън България, дарихме дрехи и вещи от първа необходимост и събрахме парични средства в подкрепа на украинските бежанци и за възстановяване на пострадалия при обстрел храм на Руската Православна Задгранична Църква в град Малин. Част от средствата, събрани за бежанците, бяха използвани за подкрепа на семейства, настанени в домове на наши енориаши. Останалите парични суми насочихме към бежански организации. След известно проучване започнахме да си партнираме с фондация „Отворени врати за Украйна“, която активно развива социална дейност – осигурява хуманитарна помощ, здравни и юридически консултации, изгражда детски центрове и групи за самопомощ. В организацията работи и енориаш на катедралния ни храм в София. Част от събраните парични средства се използват за закупуване на консумативи от първа необходимост, както и за медицински интервенции на болни братя и сестри от Украйна. С наши дарения са извършени операции на няколко боледуващи бежанци – жена с онкологично заболяване (премахване на тумор), жена с тромбофилия (премахване на тромб), 18-годишно момче със сърдечни проблеми (смяна на клапа) и мъж, пострадал на фронта (операция на долни крайници). Христос Бог да ги дари със здраве!

Споделяме с радост тази информация за слава Божия, за утеха на всички ни и с молитва Бог да излее Своята милост над всички, връхлетени от ужасите на войната наши братя и сестри в Украйна, над всички бежанци, намерили подслон у нас и в други страни.

От сърце благодарим на всички вас, дарили своята лепта за изпадналия в беда наш ближен. Милостивият наш Спасител да ви въздаде стократно за любовта и добрината ви и в този живот, и в бъдещия!

От Църковното настоятелство и от групата за социално подпомагане
„Св. преподобномъченица велика княгиня Елисавета“
при катедралния храм „Успение Богородично“

В Неделя след Въздвижение, 2 октомври (н. ст.) 2022 г. при катедралния храм „Успение Богородично“, гр. София беше проведен благотворителен базар в подкрепа на пострадалите от наводненията в община Карлово.

Снимки от базара можете да разгледате, като последвате линка по-долу:

https://photos.app.goo.gl/2KTMxn685EfPyL8a8

СЪОБЩЕНИЕ

Братя и сестри!

Доброволческата група за социално подпомагане под патронажа на св. преподобномъченица Елисавета (Фьодоровна) подготвя поредния благотворителен базар. С Божията помощ той ще се проведе на празника Вход Господен в Йерусалим, неделя, 17 април 2022 г., след св. Литургия, в двора на храма.

Който желае да участва с творческа или друга помощ, може да се обърне към отговорника на групата г-жа Мария Спасова – 0878 380 737

От Църковното настоятелство

zimen bazar

 

Обзор на зимния благотворителен базар

 

В подготовката на зимния ни благотворителен базар, в деня на св. Николай Чудотворец се включиха над 30 доброволци. Храна приготвиха 12 души, някои от които се включиха с няколко гозби. Имаме вече изявени кулинари, разгръщащи майсторството си на всеки базар. Гостите ни можеха да се подкрепят с постни курабийки, кекс и други ястия, щедро подправени с най-ценната съставка – обич. Други участници дариха домашни сладкà и билки, вина - собствено производство, а посетителите ни можеха също така да се стоплят с чай от авторски билков букет. Плодовата украса на масите също послужи за дарителски цели.

Прочетете още...

Измина година и половина от началото на организираната дейност по подпомагане на наши братя и сестри в нужда. В редиците на социалния екип се включиха над 30 доброволци, но много повече хора периодично подпомагат дейността. За това време всички ние обединихме усилия и средства и с Божията помощ успяхме да помогнем на над 40 софийски енориаши и семействата им, които имаха инцидентни нужди или системна потребност от съдействие. Бяха подпомогнати и няколко нуждаещи се от енориите в страната. Оказана бе подкрепа за посещение при лекар, медицинска грижа, съдействие за почистване, пазаруване, финансова подкрепа.

Прочетете още...

 

Христос воскресе!

Скъпи в Господа братя и сестри,

Предстои трети благотворителен базар, подготвян от доброволческата група под закрилата на св. прпмчца Елисавета (Фьодоровна). С Божията помощ той ще се проведе на 9 май (26 април ст. ст.) 2021 г., Томина Неделя, след св. Литургия, в двора на храма, при спазване на необходимите здравни мерки.

Който желае да участва с творческа или друга помощ, или има въпроси по организацията, може да се обърне към г-жа Мария Спасова (0878380737).

Своята лепта за социалната дейност при храма можете да оставите и в касата за дарения, която се намира в коридора на приземния етаж, срещу иконата на Пресвета Богородица „Всецарица“.

Спаси вас Господи!

От Църковното настоятелство

ОБНОВЛЕНИЕ!

Братя и сестри,

Съобщаваме, че поради епидемиологичнат обстановка базарът се отлага за неопределено време.

Своята лепта за социалната дейност при храма можете да оставите и в касата за дарения, която се намира в коридора на приземния етаж, срещу иконата на Пресвета Богородица „Всецарица“.

Спаси Господи!


Прочетете още...

Скъпи в Господа братя и сестри,

Благодарим ви от сърце за съпричастието и щедростта. Бяха дарени търсените електрическа печка и зимни обувки за нуждаещи се енориаши.

Поради бързото разрастване на пандемията и нововъведените мерки за нейното ограничаване благотворителният базар, предвиден за 8 ноември 2020 г., се отменя за неопределено време. Когато обстановката е по-благоприятна и провеждането на пореден базар отново е възможно, ще ви известим своевременно.

Желаещите да подкрепят набирането на средства за дейността, могат да оставят своята лепта в касата за дарения, която се намира в коридора на приземния етаж, срещу иконата на Пресвета Богородица „Всецарица“.

Спаси Господи!

От доброволците при храма

Скъпи в Господа братя и сестри,

Благодарим ви за съпричастността и подкрепата, която оказвате за развитие на социалната дейност към храма.

Поредният благотворителен базар ще се проведе на 08 ноември (26 октомври ст. ст.) 2020 г., неделя, след светата литургия. Желаещите да участват в базара с приготвяне на храна и/или друг продукт/предмет, моля да се свържат с координатора - Мария Спасова (тел. 0878380737).

Спаси Господи!