ЕРМОГЕН, ЕПИСКОП ТОБОЛСКИ И ПОСТРАДАЛИТЕ С НЕГО

Саратовският епископ Ермоген бил аскет, човек образован, добър и чист до съвършенство и бил безрезервно отдаден на борбата с нарастващото революционно брожение.

Прочетете още...

МИТРОПОЛИТ АГАТАНГЕЛ

В Ярославъл, през октомври 1928 г., почина Високопреосвещеният Агатангел, митрополит Ярославски и Ростовски.
Владика Агатангел, в света Александър Лаврентиевич Преображенски се родил на 24 септември 1854 г. в Тулска губерния. След завършването на духовна семинария, постъпил в Московската духовна академия, която завършил с научната степен кандидат на богословието и след това бил назначен на духовно-преподавателска работа.

Прочетете още...

ПЕТЪР, МИТРОПОЛИТ КРУТИЦКИ

Митрополит Петър, в света – Петър Фьодорович Полянски, се родил във Воронежка губерния в 1863 г. Той получил средно образование във Воронежката семинария, а висше – в Московската духовна академия, която завършил през 1892 г. със званието кандидат на богословието, магистрант, и бил оставен в академията на длъжност помощник-инспектор.

Прочетете още...

 

Глава 29

СМЪРТТА В КОНЦЛАГЕРИТЕ

ШЕСТДЕСЕТТЕ СВЕЩЕНОМЪЧЕНИЦИ

През 1930, 1931, 1932 години аз посещавах все места в Сибир, пише свидетелят, а през 1933 г. нашето пътуване беше до град Иркутск, Нижнеудинск и Балаганск.

Прочетете още...

Дамаскин, епископ Глуховски

Епископ Дамаскин, в света Димитрий Димитриевич Цедрик, се родил в Херсон, в семейството на беден пощенски чиновник. Цялото семейство било проникнато от висок християнски дух. Това показва и фактът, че братът на епископа, Николай, станал свещеник и в самото начало на октомврийската революция бил разстрелян от болшевиките за безстрашното си изповядване на вярата и изобличаването им.

Прочетете още...

Протойерей Сергий Тихомиров и йерей Николай Прозоров

Затворник, който е бил в една килия с втория от тях и е очевидец на неговия предсмъртен час разказва това, на което „Господ го е поставил за свидетел“.

Прочетете още...

Съдържание