Скъпи братя и сестри в Господа,

Църковното настоятелство на катедралния ни храм „Успение на Пресвета Богородица“ ви кани да почетете с присъствието си откриването на новата учебна година на Неделното училище при храма, което ще се състои на 15 септември 2019 г. след светата Литургия.

Програма:

• Трети, шести час и света Литургия - 09:00 ч.
• Молебен за учещите се - около 12:00 ч.
• Откриване на новата учебна година на Неделното училище - непосредствено след Молебена
Нашите преподаватели – Любомир и Цвета Садовски – организират занимания за деца и юноши в училищна възраст в неделни дни от 09:25 часа. Графикът на занятията ще бъде публикуван ежемесечно на сайта на катедралния храм.

Нашите цели са подрастващите:

• да изучават същността на отделните елементи на светата Литургия чрез нагледни примери по време на самото богослужение с цел съпричастност и съпреживяване от страна на децата на случващото се в храма;
• да бъдат подпомогнати да развият молитвено чувство, като чрез заучаване на песни и молитви от богослужението съдействаме у тях да се формира трайно впечатление кое е най-важното при пребиваване в храма, а именно молитвата;
• да развият любов към знанието, което просвещава ума – чрез четене на книги и разговори по вълнуващи ги теми;
• да задълбочат усета и стремежа си към доброто, за да започнат да придобиват отрано истински християнски добродетели – като им се поднасят примери от реалния живот, четат се жития и поучителни приказки, правят се интересни паралели между тях;
• да почувстват истинската грижа на нас, родителите не само за тялото, но и за безсмъртната им душа, което се преподава само чрез проявената към тях самите разсъдителност, такт, любов и всеотдайност;
• да вникнат постепенно в смисъла на основни нравствени понятия като „истина“, „вяра“, „доверие“, „достойнство“, „чест“, „дълг“, „любов“, „милосърдие“ , разяснявани от позициите на православния светоглед. Всяка конкретна тема ще предлага паралели между съвременните разбирания на тези основни понятия в светлината на съвременните технологии и на фона на медийната среда, от една страна, и техният смисъл от православна гледна точка включително и в историческа ретроспекция, от друга.

Крайната цел на заниманията е, с Божия помощ, да се изгради трезво и устойчиво възприятие за света и най-вече да се формира осмислен стремеж на децата и юношите към вникване в истините на Христовото Евангелие и живот според тях.

Новите ученици могат да се присъединят към занятията без предварително записване, като се представят на преподавателите в деня на откриване на учебната година или всеки следващ учебен ден.

Очакваме ви!

МОЛЕБЕН ПРИ ПОВСЕМЕСТНО РАЗПРОСТРАНЕНИЕ НА СМЪРТОНОСНА ЗАРАЗА

Скъпи в Господа отци, братя и сестри,

Съобщаваме, че с благословението на Негово Високопреосвещенство Триадицкия митрополит Фотий, Предстоятел на Българската Православна Старостилна Църква, духовенството при катедралния храм „Успение Богородично“ ще отслужва редовно Молебен при повсеместно разпространение на смъртоносна зараза, всеки ден след края на сутрешното богослужение.

По-долу прилагаме файл с молебена в PDF формат, както и файл с молитвата от молебена.

Молебен при повсеместно разпространение на смъртоносна зараза

Молитва из молебен при повсеместно разпространение на смъртоносна зараза