йеромонах Теофан

На 17 септември 2018 г. след тежко боледуване се прибра при Господа йеромонах Теофан (Николов), роден на 2 ноември 1939 г.

 

Израснал в благочестиво православно семейство, отец Теофан (в света Николай Ицов Николов) от младини приема в сърцето си Христовата вяра и решава да посвети живота си на Бога. Постъпва в Духовната академия “Св. Климент Охридски”, където се запознава с архимандрит Сергий (Язаджиев). Скоро след това обаче той напуска учебното заведение поради несъгласието си с въведената от Българската патриаршия календарна реформа през 1968 г. Развилата се през онези години негова духовна връзка с архимандрит Пантелеймон (Старицки) и игумения Серафима (Ливен) води до нов етап в духовния му живот. Същевременно Николай става усърден помощник на Княжевската обител “Покров на Пресвета Богородица”, като участва в обновлението на храма “Св. Лука” и в редица други практически дейности.

За да послужи на катакомбната църковна общност, на 21 август 1988 г., в условията на тоталитарния режим, той приема тайно монашеско пострижение с името Теофан. Наскоро след това Оропският и Филийски митрополит Киприян го ръкополага за дякон, а впоследствие и за йеромонах. Отец Теофан започва да служи неуморно като ефимерий в нашия манастир. През 1993 г., след възникването на условия за открито църковно служение, той повече от десетилетие служи и в храмове на Българската Православна Старостилна Църква. С топла грижа и усърдие той изповядва и духовно обгрижва немалък брой енориаши. Въпреки тежката си болест и физически страдания отец Теофан се стремеше да изпълнява свещеническия си дълг до сетните дни на живота си. Като изповедник на сестрите през последните години, той скромно споделяше с тях своя духовен опит, като винаги ползваше духовните наставления на светите отци, чиито аскетически творения познаваше и многократно препрочиташе. С привичното си искрено съчувствие към трудностите и скърбите на духовните си чеда, той им предлагаше съответни молитви и книги, а често сам дълго се молеше за тях с подходящи молитвени последования. Отец Теофан бе пример за труд в покаянието, в смирението, в себеукоряването, в усилията си да остане докрай верен на Господ Иисус Христос в дадените пред Него монашески обети.

Вярваме, че по милостивото застъпничество на Пресвета Богородица, Която той дълбоко почиташе и молитвено призоваваше, Всеблагият Спасител ще прости волните му и неволни грехове и ще го удостои със Своето Небесно царство.

Опелото и погребението ще се извършат в Княжевската св. обител “Покров на Пресвета Богородица” на 18 септември от 17 часа.

От опечалените сестри на Княжевския манастир “Покров на Пресвета Богородица”

МОЛЕБЕН ПРИ ПОВСЕМЕСТНО РАЗПРОСТРАНЕНИЕ НА СМЪРТОНОСНА ЗАРАЗА

Скъпи в Господа отци, братя и сестри,

Съобщаваме, че от Първа седмица след Петдесетница, в катедралния храм „Успение Богородично“ Молебен при повсеместно разпространение на смъртоносна зараза ще се отслужва всяка събота след края на сутрешното богослужение.

По-долу можете да намерите файл с молебена в PDF формат, както и файл с молитвата от молебена.

Молебен при повсеместно разпространение на смъртоносна зараза

Молитва из молебен при повсеместно разпространение на смъртоносна зараза