СКРЪБНА ВЕСТ

 

С болка  съобщаваме, че на 19 декември 2016 г. се престави в Господа нашата обична сестра

Мария Михайлова Рашева,

родена на 17 юни 1943 г.

Мария завършва Националното музикално училище, след което постъпва в Националната музикална академия. Учи и се дипломира  в Теоретичния факултет, специалност музикознание. По-късно работи като редактор в списание „Музикални хоризонти“, а също и в Института за музика към БАН.

В края на осемдесетте години на миналия век Мария започва да посещава руския храм „Св. Николай Чудотворец“, а по-късно се запознава със сестрите от Княжевската обител „Покров Богородичен“.

След като през 1993 г. започва откритото служение на Българската Православна Старостилна Църква, Мария поема грижата за богослужебното пеене. В онзи момент това бе изключително трудно служение. Трябваше да се набират певци, да се подготвят, да се осигуряват ноти. И то за всяка една служба. С помощта на приснопаметните монахини от Покровския манастир Серафима (Ястребова) и Феврония (Кутева) тя се заема с този труд всеотдайно, жертвено.

Впоследствие Мария става и уставчик: осигурява богослужебни указания за службите в параклиса „Св. Йоан Рилски“, а по-късно – в катедралния храм и в другите храмове на Църквата ни. Тя изпълнява ревностно това служение до смъртта си. Отношението ѝ към богослужебния Устав беше подчертано внимателно и благоговейно. 

Мария беше простодушен, доверчив и незлобив човек с чиста, с детска вяра.

Тя остави топла диря в сърцата на всички ни, които я познавахме. Тази диря да роди топла молитва към Господа за нея. Милостивият Бог да прости волните и неволни прегрешения на обичната ни Мария и да упокои душата ѝ в Небесните Си селения – там, дето няма нито болка, нито печал, но безкраен живот.

 

Опелото  ще  бъде  отслужено на 24 декември 2016 г. от 11:00 часа в катедралния храм „Успение Богородично“.

 

 

От Църковното настоятелство на катедралния храм „Успение Богородично“

 

Мария на юбилейната вечер по случай двадесетгодишнината от пребиваването на Иверската-Монреалска икона на Пресвета Богородица в България

Мария на годишнината от пребиваването на Иверската-Монреалска икона на Пресвета Богородица в България.

МОЛЕБЕН ПРИ ПОВСЕМЕСТНО РАЗПРОСТРАНЕНИЕ НА СМЪРТОНОСНА ЗАРАЗА

Скъпи в Господа отци, братя и сестри,

Съобщаваме, че от Първа седмица след Петдесетница, в катедралния храм „Успение Богородично“ Молебен при повсеместно разпространение на смъртоносна зараза ще се отслужва всяка събота след края на сутрешното богослужение.

По-долу можете да намерите файл с молебена в PDF формат, както и файл с молитвата от молебена.

Молебен при повсеместно разпространение на смъртоносна зараза

Молитва из молебен при повсеместно разпространение на смъртоносна зараза