Празнични слова

Архив на празничните слова, произнесени по време на богослужение в катедралния храм
           Свещеномъченик Борис, в света Вангел Симов Разумов, е роден на Димитровден – 26 октомври (стар стил)[1] 1888 г. в село Гявато, намиращо се в региона на град Битоля, сега в Република Македония, а по онова време – в пределите на Османската империя. Родителите му били дълбоко вярващи и благочестиви хора. Атмосферата в семейството и най-близката среда допринесли за това бъдещият светител да възприеме вярата по естествен начин така, че тя станала не просто неотменна част от неговия мироглед, а център на живота му.

           През ранната пролет на 1899 бащата на Вангел, Симеон Разумов, заедно с тъста си заминал на работа в Цариград. С тях заминал и Вангел, който по това време бил десетгодишен и учел в трето отделение на местното училище. От есента на 1899 г. момчето продължило обучението си в трето отделение на българското основно училище „Св. Св. Кирил и Методий“, намиращо се в цариградския квартал Фенер. През 1901 г. баща му го записал в българската мъжка гимназия „Д-р Петър Берон“ в град Одрин. През лятото на 1903 г. избухнало Илинденско-Преображенското въстание, което било разгромено до есента на същата година. Бащата на Вангел загинал като четник във въстанието. Майка му, брат му и родителите на майка му оцелели, но родното село Гявато било опожарено. Тези трагични вести достигнали до него докато учел в последния, трети клас на Одринската гимназия, която завършил с отличие през учебната 1903-1904 г.

МОЛЕБЕН ПРИ ПОВСЕМЕСТНО РАЗПРОСТРАНЕНИЕ НА СМЪРТОНОСНА ЗАРАЗА

Скъпи в Господа отци, братя и сестри,

Съобщаваме, че с благословението на Негово Високопреосвещенство Триадицкия митрополит Фотий, Предстоятел на Българската Православна Старостилна Църква, духовенството при катедралния храм „Успение Богородично“ ще отслужва редовно Молебен при повсеместно разпространение на смъртоносна зараза, всеки ден след края на сутрешното богослужение.

По-долу прилагаме файл с молебена в PDF формат, както и файл с молитвата от молебена.

Молебен при повсеместно разпространение на смъртоносна зараза

Молитва из молебен при повсеместно разпространение на смъртоносна зараза

СЪДЪРЖАНИЕ